​Welke impact hebben plastic tasjes op het milieu?

Een schoenendoos onder een arm meenemen of met een pak melk door de winkelstraat wandelen. Je ziet het steeds vaker gebeuren. Plastic tasjes verdwijnen langzaamaan of maken plaats voor herbruikbare, zoals bijvoorbeeld katoenen, tassen. Dit heeft te maken met een nieuwe regelgeving: sinds januari 2016 is het verboden om gratis plastic tasjes uit te delen in Nederland. Waarom? Vanwege de grote impact op het milieu die deze tasjes veroorzaken. Hieronder een aantal voorbeelden:

1. Uitputting van grondstoffen

Plastic tasjes worden gemaakt met fossiele energieën, zoals olie, en heel veel water. Hierdoor wordt gigantisch veel carbondioxide uitgestoten en afval geproduceerd. En dat is nog niet alles: er wordt niet gekeken naar de vervuiling die komt kijken bij transport en distributie. De productie van tasjes zorgt niet alleen voor uitputting van de grondstoffen van deze planeet, maar draagt ook bij aan de opwarming van de aarde. En dat alles voor een plastic tas? Is dat het werkelijk waard?

2. De vervuiling van de natuur

Er wordt geschat dat er per dag tussen één biljoen en vijfhonderd biljoen plastic tasjes ter wereld worden gebruikt. Met een gemiddelde gebruiksduur van 12(!) minuten. Maar wat gebeurt er als deze tasjes niet meer nodig zijn? Dan belanden ze regelrecht op een stortplaats. Dit komt doordat de tasjes te licht zijn om efficiënt gerecycled te worden, de recycling niet winstgevend is en het meer grondstoffen consumeert dan dat het daadwerkelijk kost om tasjes te produceren.

Is het echt zo erg als ze op een stortplaats belanden? Ja, en als ze in de natuur worden weggegooid, duurt het honderden jaren voordat ze worden afgebroken. Soms zelfs wel 400 jaar!

3. Gevaarlijk voor dieren

Niet alleen de flora lijdt dus onder deze vervuiling, maar ook de fauna. Jaarlijks komen honderdduizend dieren, zoals dolfijnen, walvissen, schildpadden, vissen of vogels vast te zitten in plastic tasjes die in de natuur zijn weggegooid. Dit resulteert in ernstige verwondingen. Of erger: de dieren gaan dood omdat ze de plastic resten verwarren met voedsel en plastic niet kunnen verteren. Dit heeft een aanzienlijke impact op de hele voedselketen en de biodiversiteit. Op dit moment ligt er zelfs meer plastic in de oceaan dan plankton. Blijkt uit de laatste schattingen.

4. Gevaarlijk voor mensen

Het heeft niet alleen gevolgen voor dieren, maar ook voor mensen. De chemische vervuiling die wordt veroorzaakt door plastic tasjes heeft uiteindelijk invloed op de kwaliteit van ons voedsel. En dat niet alleen. In veel overstromingsgevallen waren pijpleidingen en evacuatiepijpen verstopt met plastic tassen, waardoor het water sneller steeg.

plastic-afval

DutchCowboys