Esprit trekt zich terug uit Australië en Nieuw-Zeeland

Het doek valt voor Esprit in Australië en Nieuw-Zeeland, zo blijkt uit een bericht aan de investeerders op de website van het bedrijf. Esprit Holdings Limited is van plan om de verliesmakende zaken in beide landen af te stoten.

Esprit meldt dat het terugtrekken uit de twee landen het voor het management mogelijk maakt om te focussen op ontwikkelende markten in Azië zoals China, Hong Kong, Taiwan, Singapore en Maleisië. “Daar zijn winstgevende groei mogelijkheden voor de toekomst en zo vermijden we ook verdere verliezen,” aldus het bedrijf in het bericht. De focus op Hong Kong is opvallend omdat begin dit jaar nog werd gemeld dat Esprit de winkels in Hong Kong ging sluiten, aldus een bron tegen WWD destijds. Esprit heeft nooit gereageerd op de berichten over sluitingen in het land.

Het besluit van Esprit Holdings Limited houdt in dat 67 eigen winkels, 38 concessies en 13 outlets zullen sluiten. De zaken in Australië en Nieuw-Zeeland waren verantwoordelijk voor 2 procent van de totale omzet van Esprit in het afgelopen boekjaar, aldus het bericht aan de investeerders. Er wordt geschat dat het afstoten van het gebied 150 tot 200 miljoen Hong Kong dollars gaat kosten (tussen circa 15,9 en 21,7 miljoen euro).

Uit de cijfers over het eerste halfjaar van het huidige boekjaar bleek dat Esprit tientallen miljoenen aan verlies had geleden in de eerste zes maanden. Het bedrijf heeft zich het doel gesteld om het distributienetwerk verder te rationaliseren en te focussen op het vergroten van de verkoopproductiviteit, aldus het bedrijf destijds. Vanaf 1 juni gaat ook een nieuw CEO aan de slag bij het bedrijf. Anders Kristiansen neemt de rol over van Jose Manuel Martínez Gutiérrez.

Beeld: Esprit Holdings Limited website

FashionUnited: Modevaknieuws, Trends en Modevacatures