Goudse Groenendaalkwartier benoemt zichzelf fairtradestraat van Nederland

Het Goudse Groenendaalkwartier is op 27 oktober, de start van de landelijke Fairtrade Week, door wethouder Thierry van Vugt van de gemeente Gouda uitgeroepen tot eerste fairtradestraat van Nederland. Dit schrijft het Gouds Dagblad. Gouda is sinds 2011 een Fairtrade Gemeente en heeft nu als eerste gemeente van Nederland een fairtradestraat.

Het betreft geen officiële titel. Gemeente en winkeliers hebben zelf initiatief genomen om op deze manier aandacht te generen voor Gouda en hoe de stad zich inzet voor duurzame handel. Om een indruk te geven: in de Lange en Korte Groenendaal en de Naaierstraat zitten elf geregistreerde faitradewinkels bij elkaar. Deze winkels zijn herkenbaar aan de speciale borden met logo’s.

”In het Groenendaalkwartier is de fairtrade dichtheid zo hoog dat we (de benoeming fairtradestraat van Nederland red.) het wel aandurven,” verklaart Ruud Lambregts van Stichting Fairtrade Gouda tegenover het Algemeen Dagblad. De krant schrijft dat wethouder Hilde Niezen al eens voor de aardigheid had gezegd dat de Goudse buurt wel een fairtradestraat leek, waardoor het zaadje was gepland.

Volgens Nienke Lindeboom, van modezaak Karakter, trekt Gouda veel internationale toeristen aan. “De helft bestaat uit Gouwenaars en de andere helft uit dagjesmensen en internationale toeristen”, verklaart de winkelier tegenover het Algemeen Dagblad. Wethouder Van Vugt hoopt dat de gemeente zich door de hoeveelheid fairtradewinkels kan onderscheiden van andere steden, waardoor de stad en de economie op een positieve manier worden beïnvloed.

Van de elf modewinkels in het Groenendaalkwartier zijn er twee winkels modegerelateerd: heren- en damesmodezaak Karakter en tweedehandskledingwinkel Terre des Hommes.

FashionUnited: Modevaknieuws, Trends en Modevacatures