Het historisch besef van Call of Duty: WWII

Call of Duty: WWII komt 3 november uit, maar het is al een hele tijd in de maak. Ontwikkelaar Sledgehammer Games is al drie jaar aan het bikkelen om de allerbeste Tweede Wereldoorlog-ervaring te maken voor gamers, maar als je teruggaat naar zo’ belangrijke periode, moet je daar wel voorzichtig mee omgaan.

Dat realiseert zich ook Michael Condrey, Head Game Director van Sledgehammer. “We vinden het belangrijk om de realiteit van deze oorlog weer te geven in de verhaalmodus van WWII.”

De ervaringen die je kunt spelen, zoals de landing op Normandië en de opmars richting Duitsland, door de Ardennen, langs het Hürtgenbos bij Aken richting het hart van Duitsland, hebben een historisch perspectief dat de generatie die WWII gaat spelen vermoedelijk niet kent. Niet alleen de mensen, maar ook de plekken zijn belangrijk.

Ensemble cast

De Tweede Wereldoorlog schuurt eigenlijk een beetje met het standaard heldenverhaal dat games hebben. Was dat moeilijk te verenigen? Condrey: “we wilden per se geen grote held die het wel even kwam opknappen in de game hebben. Het is een ensemble cast, zoals dat heet, met persoonlijke verhalen over gewone mensen in een vreselijke situatie.” Dat betekent ook dat er niet alleen maar Amerikanen langskomen in het verhaal, maar een diverse cast.

Als je iets ouder bent heb je vast wel Band of Brothers gezien, een serie die voor veel van de ontwikkelaars bij Sledgehammer een ijkpunt was voor de sfeer die ze in WWII wilden neerzetten. “De nieuwe jonge generatie heeft dat gemist en wij wilden als nieuwe verhaalverteller ons best doen om dat zelfde gevoel goed over te brengen,” zo zegt Condry. “Daarbij houden we ons niet in. Oorlog is vreselijk en daarbij past het ook niet om dingen achterwege te laten omdat ze misschien te zwaar zijn.”

DutchCowboys