Lichte omzetdaling maar betere cashpositie voor Van de Velde in eerste halfjaar

Minder winkeltraffic resulteerde voor Van de Velde opnieuw in een lichte omzetdaling van 2,2 procent naar 108,5 miljoen euro in het eerste halfjaar 2019. Ook het jaar daarvoor daalde de omzet van de Belgische fabrikant van onder- en badmode. De vergelijkbare omzet daalde eveneens met 1,2 procent naar 112,8 miljoen euro.

Ondanks de omzetdaling steeg de brutowinst ((R)EBITDA) met 2,8 procent naar 29,3 miljoen. Ook verbeterde het moederbedrijf van merken als Marie Jo en Adres Sarda de netto cashpositie met 9,6 miljoen euro ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. De nettowinst bedroeg 13,8 miljoen, een daling ten opzichte van 15 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Retail doet het minder goed

Hoewel de vergelijkbare wholesale omzet – inclusief de vergelijkbare seizoenleveringen – dankzij een stabiele omzet en lagere kosten het eerste halfjaar stabiel afsloot, daalde de retailomzet met 6,7 procent ten opzichte van 2018 (een daling van 8,8 procent bij constante wisselkoersen). In Europa daalde omzet met 5,6 procent terwijl deze in de Verenigde Staten met 9,1 procent afnam. Oorzaak waren de ‘sterk dalende traffic cijfers’, aldus het bedrijf.

Van de Velde investeerde het afgelopen halfjaar 3 miljoen euro, vergeleken met 7,7 miljoen euro in dezelfde periode. De uitgaven, die het bedrijf uit eigen middelen financierde, betroffen de verdere uitbouw van het e-commerce platform en de upgrade van het ERP-systeem.

Groei door “focus op retailpartners en merken”

Van de Velde wil in 2019 “groeien door focus op retailpartners en merken”. “We zijn ervan overtuigd dat we door deze focus de fundamenten van ons bedrijf zullen verstevigen op lange termijn,” liet het bedrijf in een persbericht weten.

Foto: Marie Jo L’Aventure Winter 2019/Press

FashionUnited: Modevaknieuws, Trends en Modevacatures