Mode zakenman Pierre Bergé overleden

De Franse mode zakenman Pierre Bergé is vrijdagochtend op 86-jarige leeftijd overleden. De weduwnaar van de overleden ontwerper Yves Saint Laurent stierf na een ‘lang ziekbed’ in zijn slaap, thuis in Saint-Remy-de-Provence in Zuid-Frankrijk.

“De stichting Pierre Bergé – Yves Saint Laurent, Parijs en de Fondation Jardin Majorelle, Marrakech, kondigen met groot verdriet het overlijden van hun oprichter en president Pierre Bergé aan, dat vrijdag 8 september, 2017 om 05:39 uur plaatsvond in zijn huis in Saint-Remy-de-Provence,” aldus een bericht aan het AFP.

Zakenman Pierre Bergé overleden op 86-jarige leeftijd

Gezien als één van de meest invloedrijke figuren van Frankrijk, was Bergé niet alleen ondernemer, maar ook actievoerder en schrijver. De zakenman kreeg in 1958 een liefdesrelatie met designer Yves Saint Laurent. Na enkele jaren als boekhandelaar gewerkt te hebben, stichtte hij samen met Saint Laurent in 1960 een eigen onderneming, nadat die was afgedankt bij Christian Dior. Samen leidden ze het modehuis zo’n 40 jaar.

Na het sluiten van het modehuis en het overlijden van Saint Laurent, werd Bergé voorzitter van de in 2004 opgerichte Pierre Bergé – Yves Saint Laurent stichting, die als doel had het werk van Saint Laurent te bewaren, tentoonstellingen te organiseren en culturele en educatieve activiteiten te steunen. Voor zijn politieke verbintenis werd Bergé uitgeroepen tot Grand Patron of Arts and Culture.

In november 2009 kondigde Bergé, hevig voorstander van het homohuwelijk en adoptie door homoparen, aan te lijden aan myopathie.

De voormalige Franse minister van cultuur, Jack Lang, noemt Bergé een ‘prachtige vriend’. “Een grote filosoof, filantroop, een briljante ondernemer en een cultuurman met allerlei passies. Pierre Bergé was dit allemaal tegelijkertijd, maar meer dan dat belichaamde hij een humanist die het lot van mannen waardeerde,” aldus Lang over het overlijden van Bergé. “Pierre was vooral een fantastische en loyale vriend.”

Bergé hertrouwde recentelijk met Madison Cox, een Amerikaanse landschapsarchitect en vicevoorzitter van de Pierre Bergé – Yves Saint Laurent stichting. In het jaar daarvoor werd het fortuin van Bergé geschat op 180 miljoen euro.

Beeld: Stephane de Sakutin / AFP

Unfeatured news