Nederlandse consumenten kopen voor 1,6 miljard euro bij Europese Webwinkels

Nederlandse consumenten hebben in 2018 voor ongeveer 1,6 miljard euro (excl.btw) in totaal gekocht bij buitenlandse webwinkels binnen de Europese Unie (niet gevestigd in Nederland). Dit is 17 procent meer dan in 2017, meldt het CBS.

De cijfers zijn berekend door middel van een nieuwe methode die nog in ontwikkeling is en zijn dus nog voorlopig, meldt het CBS op de website. De nieuwe methode kijkt naar de btw-aangifte die de buitenlandse bedrijven hebben ingediend. Voor het onderzoek zijn alleen de buitenlandse webwinkels meegenomen die voor meer dan 100 duizend euro leveren aan Nederlanders.

Niet alleen zijn de internetverkopen bij buitenlandse webwinkels gestegen. Ook die van de in Nederland gevestigde webwinkels zijn in vergelijking met vorig jaar, met 18 procent toegenomen. Het CBS meldt wel dat het groeitempo bij zowel Nederlandse- als Europese webwinkels na 2015 afnam.

Het CBS meldt dat bij Nederlandse detailhandelsbedrijven met zowel een fysieke winkel als een webwinkel de internetverkopen in 2018 26 procent hoger waren. Volgens het CBS stijgen de internetverkopen veel sterker dan de totale omzet van de Nederlandse detailhandel. De groei was in 2018 ruim 3,4 procent.

De aankopen van Nederlanders bij de Europese webwinkels vormen nog geen 2 procent van de totale Nederlandse detailhandelsomzet in 2018.

Geschreven door Kenza Benjekra.

Foto door Bruce Mars via Pexels

FashionUnited: Modevaknieuws, Trends en Modevacatures