Online bestedingen met 13 procent gegroeid

Nederlandse consumenten hebben in de eerste helft van dit jaar online voor ruim 10 miljard euro besteed. Dat is 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Kleding staat op de derde plaats van sectoren die online de meeste groei laten zien in Nederland. De eerste en tweede plaats zijn voor speelgoed en ‘health & beauty’. Dat blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, een onderzoek uitgevoerd door GfK.

Van alle bestedingen aan producten en diensten is in de eerste helft van dit jaar 23 procent online gedaan. Vorig jaar stond dat percentage op 21 procent. Van de 10,66 miljard euro aan online consumentenbestedingen is 5,89 miljard gespendeerd aan producten zoals elektronica, kleding en speelgoed. De overige 4,77 miljard ging naar de online aankoop van diensten als pakketreizen, vliegtickets en verzekeringen.

“Het gaat weer beter met de Nederlandse detailhandel en dat is goed nieuws: het CBS meldt een groei van 3,3 procent in het eerste half jaar van 2017. Als we de bestedingen aan online gekochte producten afzetten tegen de totale consumptieve bestedingen aan detailhandelsgoederen van 48,9 miljard in de eerste zes maanden van 2017 (bron: CBS), dan bedraagt het online aandeel van 5,9 miljard inmiddels 12,0 procent (was 10,6 in de eerste helft van 2016),” zegt Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org in het persbericht.

In de eerste helft van dit jaar is 7 procent van alle aankopen en diensten in Nederland online gedaan. Dat betekent dat 89 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder weleens iets online heeft gekocht. Het gemiddeld aantal online aankopen per gebruiker neemt toe: van 6,5 in de eerste helft van dit jaar naar 7,4 procent. Hierdoor is ook het gemiddeld online besteed bedrag per koper met 100 euro toegenomen: van 757 euro naar 858 euro.

Beeld: Thuiswinkel Markt Monitor

FashionUnited: Modevaknieuws, Trends en Modevacatures