Politie gaat oude kleding recyclen in plaats van verbranden

120.000 kilo. Dat is de hoeveelheid politiekleding die per jaar in verbrandingsovens verdwijnt. In het nieuwe jaar moet dat getal drastisch gereduceerd worden, tussen de 85.000 en 100.000 kilo moet hergebruikt gaan worden, zo meldt landelijk projectleider van de politie Donovan Atmopawiro tegen de NOS.

Het verbranden van de afgedankte kleding wordt gedaan om misbruik van het uniform tegen te gaan. Zonder de emblemen en politielogo’s blijken de stoffen nog prima te gebruiken, zo blijkt uit een proef van de politie. De kleding komt terecht bij een centraal inzamelingspunt van de overheid, daar waren al speciale bakken voor kleding van defensie en brandweer.

Atmopawiro tegen NOS: “ We willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Het hergebruikt zorgt voor reductie van CO2, maar het zorgt er ook voor dat mensen die doorgaans lastig aan werk komen, nu wel kunnen werken.”

In Het Naaiatelier in Breda heeft Janine Nieuwkoop al gewerkt met items van de politie. Zij was onderdeel van de test om de stoffen te hergebruiken. Het bedrijf vermaakte eerder al oude bluspakken van de brandweer.

Unfeatured news