Winst River Island met 7 procent omlaag in 2016

River Island heeft in boekjaar 2016 een winst van 135,7 miljoen pond (153,5 miljoen euro) genoteerd. Dat komt neer op een daling van 7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De Britse kledingketen schrijft de daling toe aan het ‘uitdagende’ retailklimaat en grote investeringen, melden diverse media.

“Tegen een uitdagende retailachtergrond hebben we de afgelopen twaalf maanden een stabiele handel gezien,” stelt River Island-CEO Ben Lewis. “De vooruitzichten blijven onzeker, maar we zijn goed gepositioneerd om verdere vooruitgang te boeken in onze strategische doelen en we blijven ervan overtuigd dat we de juiste winkelportefeuille, producten en digitale capaciteit bouwen, waar we blijven investeren in groei,” aldus de directeur.

De dalende winst werd licht gecompenseerd door een omzet die hoger uitkwam. Het familiebedrijf rapporteerde een omzet van 970,5 miljoen pond (1,08 miljard euro), wat neerkomt op een stijging van 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Investeringen drukken winst River Island in FY2016

Naar eigen zeggen was de winstdaling niet alleen een margeprobleem of het gevolg van de onzekere retailomgeving, ook investeringen drukten de cijfers. Zo breidde de retailer haar aanbod voor zowel mannen, vrouwen als kinderen uit met nieuwe collecties, waaronder een sportlijn en herenkostuums, en opende het bedrijf verschillende nieuwe winkels in Groot-Brittannië en daarbuiten. De keten opende vorige maand nog vijf nieuwe zaken, waarmee het totaal aantal winkels nu rond de 250 ligt.

Verder richt River Island haar pijlen sterk op technologische groei en omnichannel. Zo wordt de techhub in Shoreditch verder uitgebreid en wordt het tech team daar verdrievoudigd. Daarnaast investeert het concern in technieken zoals de verbinding met Google, waardoor consumenten de aanwezigheid van producten in verschillende andere filialen kunnen bekijken, bijvoorbeeld wanneer een item is uitverkocht in een bepaalde vestiging.

De investeringen zorgden ervoor dat de eigenaarsfamilie voor het tweede jaar op rij heeft besloten geen dividend te nemen. In 2013 en 2014 had de Lewis familie nog een dividend van 180 miljoen pond (204 miljoen euro).

Beeld: River Island

FashionUnited: Modevaknieuws, Trends en Modevacatures