Zo snel moet je je mascara vervangen om oogirritatie te voorkomen

Oude mascara kan gaan klonteren en zelfs voor infecties zorgen. Make-upexperts adviseren daarom om je mascara op tijd te vervangen. Maar wanneer is dat ongeveer?

Gebruik geen oude mascara, adviseert onderzoeksarts cosmetische dermatologie dr. Jetske Ultee op de site van tv-programma Kassa. Hoe ouder je mascara is, hoe groter de kans op uitdrogen. Gevolg? Klontjes en ‘spinnenpoten’, zoals visagisten dat noemen.

Schimmel in je mascara

Met een mascarakammetje kun je die klontjes en insectenpootjes er wel een beetje uitkammen. Maar klontjes zijn niet het enige vervelende van een oude mascara. Na een tijdje kunnen er namelijk bacteriën en schimmels in de vloeistof gaan zitten. Dat vergroot de kans op irritatie en zelfs ooginfecties. Zo kan de bacterie streptococcus pneumoniae slijmvlies ontsteking (conjunctivitis) veroorzaken. Dit geeft klachten als jeuk, een branderig gevoel en het gevoel alsof er iets in je oog zit.

Niet natmaken

Wat je al helemaal niet moet doen: je droge mascara weer vloeibaar maken met speeksel. Je mond is een broeinest van bacteriën die je niet in de buurt van je ogen wil hebben. Ook water kun je hiervoor beter niet gebruiken, adviseert de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Dit verdunt het ingrediënt in mascara dat bacteriële groei moet tegengaan.

Na drie maanden vervangen

Ultee adviseert daarom om je mascara geregeld te vernieuwen en de oude echt weg te gooien. Wanneer dat ongeveer is? Na drie maanden, omdat er dan al bacterie- en schimmelgroei in ontstaat.

Wist je trouwens dat je hangende oogleden eenvoudig met mascara kunt liften? Dit is dé truc.

Bron | oogartsen.nl, SELF, iStock (beeld)

Bekijk ook

Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. En met dit simpele trucje is het zo gepiept.

[jwplayer id=”KPf9SgVk”]

Lees ook

Het subtiele symptoom van longkanker dat iedereen zou moeten weten
Vergeet huidkleurige beha’s, déze kleur is onzichtbaar onder witte kleding
Slechte slaper? Schrap deze voeding eens van je menu

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Het bericht Zo snel moet je je mascara vervangen om oogirritatie te voorkomen verscheen eerst op Margriet.

Beauty – Margriet