8 strategieën die de time to market voor fashionbedrijven verkorten

Snel, sneller, snelst. De consument wil het hier en nu. Maar hoe kun je als merk of groothandel in de fashionbranche aan die hoge eis voldoen? Reflecta Automation heeft 8 tips voor je op een rij gezet waarmee jij je fashioncollecties sneller bij de consument krijgt.

  1. Consolideer leveranciers

Als je meerdere inkooporders en relaties moet managen kan de doorlooptijd van je artikelen daar onder lijden. Overweeg, indien mogelijk, om het aantal leveranciers te beperken. Zo bespaar je de tijd van het managen van leveranciers. Implementeer tevens een fashion ERP-systeem dat je helpt je processen te stroomlijnen en efficiëntie te creëren.

  1. Plaats grondstoffen bij productielocaties

Het plaatsen van grondstoffen bij leveranciers en fabrieken en het beheren van verplichtingen is van belang om snel te kunnen reageren. Het fysiek aanwezig zijn van de grondstoffen bij de leverancier is essentieel voor een snelle time to market. Gebruik je ERP-systeem om de balans efficiënt bij te houden. Hiermee kun je de time to market tot 8 weken verkorten.

  1. Deel forecasts met je leverancier

Door je leverancier te laten weten wanneer hij (her)bestellingen kan verwachten, kan hij zich daarop voorbereiden en het proces versnellen. Hiermee kun je de time to market tevens tot enige dagen verkorten.

  1. Speel met just-in-time productietechnieken

Just-in-time productie betekent: het wachten tot het laatste moment om definitieve beslissingen te nemen over de artikelen die in productie komen. Aan de hand van de meest recente verkoopinformatie worden silhouetten, kleuren en maatbreuken aangepast om beter aan te sluiten op de vraag van de consument. Probeer uit wat voor jou het beste werkt. Dit kan de doorlooptijd tot 4 weken verkorten.

  1. Verhoog de productie van producten waar veel vraag naar is

Verkopen bestsellers nog sneller dan verwacht? Zorg dan dat deze producten zo snel mogelijk aangevuld worden in de winkels. Dit is alleen mogelijk als er duidelijk zicht is op de goederen in transit.

  1. Herverdeel artikelen tussen winkels

Zijn artikelen op sommige winkellocaties uitverkocht en lopen ze minder goed in andere winkels? Met toegang tot verkoopinformatie per winkellocatie kun je snel producten toewijzen aan de locaties waar ze het meest nodig zijn.

  1. Verzend goederen direct vanuit de fabriek naar de winkel

De meeste merken of groothandels ontvangen hun zendingen in distributiecentra en wijzen vervolgens eenheden toe aan elke winkellocatie. Er kan echter veel tijd en geld bespaard worden door bestellingen rechtstreeks naar de retailers te sturen, terwijl voorraden naar de distributiecentra verscheept worden ter aanvulling. Dit kan de doorlooptijd tot 3 weken verkorten.

  1. Verzend bestellingen direct van de fabriek naar de consument

Merken willen dit graag doen, maar de meesten missen de systemen om nauwkeurigheid en schaalbaarheid te bereiken. Bestellingen worden in de fabriek verpakt en gelabeld, om vervolgens geconsolideerd en in bulk te worden verzonden. Zodra de zending is ingeklaard in het land van bestemming, deconsolideert een koeriersdienst zoals PostNL, UPS of FedEx de zending en levert elke bestelling rechtstreeks aan de consument. Dit kan de doorlooptijd tot twee weken verkorten.

Meer tips over time to market in de fashionbranche vind je op de website van Reflecta Automation.

FashionUnited: Modevaknieuws, Trends en Modevacatures