Esprit verdubbelt winst in FY 2016-2017

Esprit Holdings Limited heeft over het boekjaar 2016-2017 een nettowinst van 67 miljoen Hong Kong Dollar gerapporteerd (7,1 miljoen euro). De winst, ten opzichte van vorig jaar, is hiermee meer dan verdubbeld in twaalf maanden.

CEO Jose Manuel Martínez: “Het jaar 2016-2017 is een jaar met goede vooruitgang geweest en het is het jaar dat het Strategische plan dat aangekondigd werd in 2013 is voltooid. Het nieuwe model dat is geïmplementeerd voor de producten en onze kanalen heeft zich bewezen als de sleutel om de groep financieel en operationeel te stabiliseren. In de toekomst zal onze focus meer liggen op het creëren van een basis voor groei op de lange termijn, terwijl we verder kosten zullen reduceren. Om dit te doen focussen we ons op vijf initiatieven: Brand Rejuvenation; Product Elevation; Channels Next Generation; Markets Rightsizing and Expansion; en Cost Reduction. Met deze initiatieven vertrouwen we er op dat de Group met succes de ommekeer zullen doorzetten.”

“Ondanks de moeilijke omstandigheden in de industrie, zijn we aangemoedigd door de continue verbetering van winstgevendheid van onze activiteiten, dat gedreven wordt door de sluiting van verliesgevende locaties, commerciële acties die ons winstmarge beschermt en de reductie van de operationele kosten in 2016 en 2017,” aldus Thomas Tang, CFO van de groep.

Verdubbelde winst bij Esprit, ondanks omzetdaling in FY 2016-2017

De verkoop bij de groep nam in het financiële boekjaar echter af met 8,7 procent. Volgens Esprit komt dit overeen met de verwachting vanwege de vermindering van de winkels. De groep rapporteerde een omzet van 15,942 miljard Hong Kong Dollar (1,6 miljard euro). Zo’n 430 miljoen euro werd verkocht via de online kanalen van Esprit.

Duitsland blijft de grootste markt voor Esprit Holdings Limited, met een bijdrage van 49,8 procent van de totale omzet. De verkoop nam af met 5,6 procent tot een bedrag van 845 miljoen euro. De rest van Europa brengt 36,8 procent op van de omzet, met een verkoop van 625 miljoen euro. De verkoop nam hier met 9,2 procent af. De verkoop in ze Asia-Pacific regio kreeg de grootste klap, met een afname van 17,5 procent. De groep rapporteerde in dit gebied een omzet van 228 miljoen euro.

Omzet Esprit blijft dalen, winstgroei zet door

In het nieuwe financiële boekjaar blijft Esprit zich focussen op het verbeteren van de winstgevendheid. Het bedrijf blijft verlieslatende winkels sluiten wat naar verwachting drukt op de verkoop van het merk. De groep verwacht dan ook dat de omzet licht zal dalen in het nieuwe boekjaar. De winstgroei dankzij de kostenvermindering zal naar verwachting een zelfde groei doormaken als de winst in het boekjaar 2016-2017, aldus de groep.

Voorzitter van Esprit Raymond Or: “Terwijl we nog steeds werken aan het ontketenen van duurzame groei, zijn we sterker, gezonder en beter gepositioneerd om gebruik te maken van groeimogelijkheden. We verwachten dat de omstandigheden uitdagend zullen blijven, maar Esprit zal hoe dan ook harder werken voor operationele excellentie en blijft eveneens toegewijd om de waarde voor de aandeelhouders te vergroten.”

Samenvatting

Nettowinst 7,1 miljoen euro

Omzet 1,6 miljard euro

Lees ook: Esprit: “We waren de draad kwijt”

Beeld: Esprit Facebook

FashionUnited: Modevaknieuws, Trends en Modevacatures