Het is deze week Autismeweek: een aantal weetjes

Het is vandaag 2 april en dus Wereld Autismedag. De dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties om meer bewustzijn te creëren voor de psychische stoornis. De komende week is er ook in Nederland extra aandacht voor autisme met de Autismeweek.

De allereerste Wereld Autismedag, voluit Wereld Autisme bewustzijnsdag, vond plaats in 2008. De Verenigde Naties organiseerde dit gedeeltelijk samen met Autism Speaks, een non-gouvernementele organisatie die opkomt voor de belangen van mensen met autisme op het gebied van bewustzijn en onderzoek. Light It Up Blue is een bekend initiatief van Autism Speaks, waarbij verschillende belangrijke gebouwen in de hele wereld in blauw licht worden gehuld. Niet iedereen is over dit initiatief te spreken, omdat het mensen met autisme niet helpt en het op de verkeerde manier aangepakt zou worden.

Autismeweek

Naast 2 april als officiële Wereld Autismedag is in principe de hele maand april gereserveerd om aandacht voor autisme te vragen. In Nederland doet de Nederlandse Vereniging voor Autisme het met een week, van 1 t/m 8 april. De komende week staan er door het hele land verschillende evenementen omtrent autisme op de planning. Denk hierbij aan informatieavonden, activiteiten en filmvoorstellingen.

Ook op televisie wordt het onderwerp behandeld. Zo wordt er in de RTL-programma’s Koffietijd (op dinsdag 4 april) en RTL Live (op donderdag 6 april) aandacht besteed aan autisme met speciale gasten, net als op de laatste dag van de Autismeweek (zondag 9 april) in het NPO-programma Jacobine op Zondag. 

Sesamstraat

Niet al te lang geleden werd bekend dat ook het Amerikaanse Sesame Street een extra stap in de richting van mensen van autisme doet. Het personage Julia, een pop met oranje haar en groene ogen, is autistisch en wordt op 10 april geïntroduceerd in het kinderprogramma. In een speciale aflevering wordt op speelse wijze uitgelegd hoe Julia met dingen om gaat. “Het doen van sommige dingen duurt bij haar soms gewoon wat langer”, legt Elmo uit. 

 

Wat is autisme?

Autisme is een aangeboren stoornis die, kort gezegd, gekenmerkt wordt door problemen met het verwerken van informatie, gestoorde communicatie en beperkte sociale interactie. Ook klampen mensen met autisme zich vaak vast aan routine en gewoonten. Omdat autisme verschillende gradaties en vormen heeft, spreekt men ook wel van autisme-spectrumstoornissen. Klassiek autisme valt hieronder, maar bijvoorbeeld ook Asperger en PDD-NOS.

In Nederland heeft 1% van de bevolking in meerdere of mindere mate een vorm van autisme. Dit zijn bijna 190.000 mensen.

metronieuws.nl – Nieuws