INretail en MKB Nederland reageren op Miljoenennota 2019

Het was niet te missen: gisteren was het Prinsjesdag. Ook al was het de opening van het politieke jaar en werd de Miljoenennota gepresenteerd, toch ging veel aandacht naar de traditionele hoedjesparade. Brancheorganisaties INretail en MKB Nederland hebben hun bedenkingen over de nota, zo blijkt uit de berichten van de organisaties.

‘Karig’, zo vat INretail samen. “We willen aantrekkelijke retail voor iedereen in ons land. De overheid kan aan de randvoorwaarden nog meer bijdragen. We blijven onverminderd knokken voor belangrijke retailthema’s,” aldus INretail directeur Jan Meerman in het bericht. “Dat het macro gezien goed gaat met Nederland is positief, maar de situatie van veel retailers is heel anders. De sector zit in een transitiefase en experimenteert met andere businessmodellen. Als kosten toenemen maar de rendementen niet, dan stijgt de druk. Het is belangrijk dat de overheid ziet dat de retail sector extra aandacht verdient.” De werkkostenregeling wordt volgend jaar ruimer, de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting daalt. Daar tegenover staat de korting op subsidies die stimuleert om mensen in dienst te nemen en in de tweede box wordt een verhoging van het tarief doorgevoerd. “Dat ervaren ondernemers als een boete.”

“Het is goed dat de lasten voor burgers worden verlaagd. Dat hebben we steeds bepleit en was broodnodig. Ook de verlaging van de vennootschapsbelasting in de eerste schijf is een goede stap voor kleine ondernemers. Het uitstellen van de lastenverlichting in de tweede schijf is echter tegen de afspraken in het regeerakkoord,” aldus Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland in een persbericht. Vonhof benadrukt dat het kabinet oog moet hebben voor het bredere bedrijfsleven en Nederland als handelsland. Ook omdat er op dit moment meerdere risico’s van buitenaf zijn die de Nederlandse economie beïnvloeden, zoals een no-deal Brexit en het Amerikaans-Chinese handelsconflict, de vertraging van de economie in Duitsland, de stikstof-impasse en klimaatmaatregelen. “Al deze onzekerheden vragen om een vooruitziende blik van het kabinet, om te werken aan een beter ondernemingsklimaat en te starten met de projecten van de toekomst.”

Beeld: Valerie Kuypers via Rijksoverheid

FashionUnited: Modevaknieuws, Trends en Modevacatures